huen

Friss hírek

CELSA kerekasztal beszélgetés

Posted at 2017-12-02 » By : » Categories : Friss hírek » CELSA kerekasztal beszélgetés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2017. november 16-án Budapesten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen került megrendezésre a CELSA, azaz “Central Europe Leuven Strategic Alliance” kerekasztal beszélgetése. A megbeszélésen részt vettek az együttműködő egyetemek, mint a KU Leuven (Belgium), a Charles University (Csehország), a University of Ljubljana (Szlovénia), a Semmelweis Egyetem és az ELTE képviselői.

A megbeszélésen minden egyetemről bemutatásra került 1-1 sikeres H2020 projekt, melynek jelentős pozitív hatása van a társadalomra. A BME kiválasztott H2020 projektje a  Scale (Scandium Aluminium Europe) projekt lett, melyet Dr. Feigl Viktória mutatott be előadásában. A projekt célja szkandium (Sc) kinyerése hulladékokból és ezekből környezetbarát felhasználásokra alkalmas (pl. szilárd oxid üzemanyagcellában vagy Al-Sc ötvözetekben, melyek könnyebbek a hagyományosan a repülőgépekben felhasznált ötvözeteknél, így üzemanyag spórolható) vegyületek előállítása. Így a projekt jól alkalmazkodik az Európai Közösség Körkörös Gazdasági modelljéhez.