huen

Friss hírek

Egy éves a Scale projekt

Posted at 2017-12-02 » By : » Categories : Friss hírek » Egy éves a Scale projekt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

2017. november 30-án egy éves lett a Scale (Scandium Aluminium Europe) projekt. A konzorcium Rotterdamban tartotta az 1 éves megbeszélését közel 40 résztvevővel. A BME részéről Dr. Feigl Viktória, Vaszita Emese és Ujaczki Éva vettek részt a megbeszélésen. A második napon megtekintettük a TRONOX botleki titán dioxid gyárát is, hiszen a projekt egyik célkitűzése a gyártás során keletkező szűrőlepény újrahasznosítása a szkandium kinyerésével.

A BME kutatócsoportja a projektben a környezeti hatások felmérésével, környezeti kockázatmenedzsmenttel, életciklus elemzéssel, valamint szkandium-tartalmú hulladékok környezetvédelmi adatbázisának létrehozásával (a MOKKKA-KÖRINFO adatbázisba illesztve) vesz részt. Az első munkaszakaszban a BME, az FHNW és a konzorciumi parterek részvételével elkészült a nyilvános beszámoló “Markus Lenz, Dirk Hengevoss, Éva Ujaczki, Emese Vaszita, Viktória Feigl: Environmental, health and safety characterization of processes for application case studies” címmel.