huen

Korábbi projektek

Baktériumok együttműködését befolyásoló ciklodextrin alapú csapdák (OTKA Kutatás)

Posted at 2018-02-27 » By : » Categories : Korábbi projektek » Baktériumok együttműködését befolyásoló ciklodextrin alapú csapdák (OTKA Kutatás) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

              

                

Projekt címe: Baktériumok együttműködését befolyásoló ciklodextrin alapú  csapdák

Támogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Program neve: OTKA kutatás

Pályázati azonosítószám: NKFI 125093

Projekt futamideje: 2017. 10. 01 – 2020. 09. 30

Projekt típusa: Kutatás (nem konzorciális)

Projekt partnerek: Cyclolab Ciklodextrin Kutató-Fejlesztő Kft. (Kutatóhely)

BME, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (Közreműködő)

Összefoglaló: A baktériumpopulációk egyedei közötti együttműködés tipikus formája a quorum sensing (QS), mely jelzőmolekulák kibocsátása és érzékelése útján ad információt a közösség tagjainak az egyedsűrűségről. Ez teszi lehetővé, hogy a baktériumok közösségként (kvázi többsejtű szervezetként) működjenek. Bizonyos sejtkoncentráció felett kezdődik a biofilmképzés, toxinok, virulenciafaktorok közös termelése, antibiotikumokkal szembeni ellenálló képesség (rezisztencia) kifejlesztése, egyes fajoknál fény kibocsátása (biolumineszcencia), stb. A QS a sejtsűrűségről folytatott kommunikáció. A Gram negatív baktériumok N-acil-L-homoszerinlaktonok (AHL), a Gram-pozitív baktériumok bizonyos peptidek kibocsátásával jeleznek. Kutatásunk célja a jelzőmolekulák megkötésére képes ciklodextrin (CD)-alapú csapdák kifejlesztése, hogy ezáltal gátoljuk a baktériumok együttműködését, pl. a biofilmképzést, fénykibocsátást, fertőzőképességét. Egy sor CD-származékot állítunk elő és próbálunk ki különféle bakteriális tesztekben: monomereket és polimereket, pozitívan és negatívan töltött származékokat, hosszabb-rövidebb alkilláncokkal, esetenként fluoreszkáló csoportokkal is dekorálva.
Kifejlesztünk egy egyszerű szűrővizsgálatot a fényt kibocsátó A. fischeri baktériummal, és ezzel tanulmányozzuk első lépésben a különféle CD-származékokat.
Kölcsönhatás-vizsgálatokat is végzünk, hogy mélyebben értsük a CD-alapú csapdák működését, és hogy találjunk különösen hatékony származékokat a gyűrű üregének mérete, töltése, a szubsztituensek minősége és száma tekintetében.