huen

Korábbi projektek

CD FILTER: Xenobiotikumok megkötésére alkalmas nanopórusos szűrőrendszerek előállítása és alkalmazása tisztított szennyvizek újrahasznosítására (TECH-08-A4/2-2008/0161)

Posted at 2018-02-27 » By : » Categories : Korábbi projektek » CD FILTER: Xenobiotikumok megkötésére alkalmas nanopórusos szűrőrendszerek előállítása és alkalmazása tisztított szennyvizek újrahasznosítására (TECH-08-A4/2-2008/0161) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

LogoCDfilter úcrop

Projekt címe: CD FILTER: Xenobiotikumok megkötésére alkalmas nanopórusos szűrőrendszerek előállítása és alkalmazása tisztított szennyvizek újrahasznosítására

Program neve: Nemzeti Technológia Program, A4 Élhető, Fenntartható Környezet

Pályázati azonosítószám: TECH-08-A4/2-2008/0161

Projekt futamideje: 2009. 01. 01 – 2012. 01. 31.

Projekt típusa: Konzorciális

 

 

Projekt partnerek:

CycloLab Ciklodextrin Kutató-Fejlesztő Laboratórium Kft (CycloLab) (Konzorciumvezető)

ORGANICA Környezettechnológiák Zrt. (Organica) (Partner)

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Anyagtudományi és Technológiai Intézet (BAYATI) (Partner)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (BME) (Partner)

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ (ELTE KKKK) (Partner)

Összefoglaló:

Az újabban megismert, vagy felismert káros hatású szennyezőanyagokat az irodalom „emerging pollutants” néven említi. Ezek az anyagok nem szerepelnek a hivatalos szennyezőanyag listákon, a törvényi szabályozás nem tér ki ezekre, pedig nagy kockázatot jelentenek, mivel többnyire nem bomlanak le a természetben, akkumulálódnak az élő szervezetekben (POP, Persistent Organic Pollutants vagy PBT Persistent Bioaccumulative Pollutants). E vegyi anyagok nagy része a gyógyszerek és kozmetikumok közé tartozik (PPCP, Pharmaceutical and Personal Care Products): humán- és állatgyógyászati szerek, illatanyagok, kozmetikumok, fényvédőszerek, étrendi kiegészítők (pl. vitaminok), továbbá növényvédőszerek, amelyek megjelennek a vizekben. Ezek a mikroszennyezők az esetek többségében diffúzan kerülnek a környezetbe, így a levegőbe (pl. PAH vegyületek, dioxinok), mezőgazdaságban használt szerek (növényvédőszerek) a talajba és a talajvízbe, számottevő részük kerül a szennyvízcsatornából ill. szennyvíztisztítókból közvetlenül a talajba, ill. a felszíni vizekbe (pl. gyógyszermaradványok). Mivel ezek az ivóvízben is megjelennek, az ökoszisztémát és ezen belül, az embert is fenyegetik.

A projekt célja új ciklodextrin-tartalmú speciális szűrőrendszerek kifejlesztése három alkalmazásra:

  1. Ciklodextrin-tartalmú vízmintavevő szűrők kifejlesztése biológiailag aktív mikroszennyezők monitoringjára.
  2. Ivóvízszűrő kifejlesztése háztartási mérető berendezésekhez.
  3. Innovatív szennyvíztisztítási technológiai eljárás és szűrőberendezés kifejlesztése, mellyel a már tisztított szennyvízből gyógyszermaradványok, más POP-k, és egyéb szerves mikroszennyezők eltávolíthatók.