huen

Korábbi projektek

„LOKKOCK” Helyszín-specifikus kockázatfelmérést támogató új talajvizsgálati módszerek    kidolgozása (GVOP-3.11-2004-05-0257/3.0)

Posted at 2018-02-27 » By : » Categories : Korábbi projektek » „LOKKOCK” Helyszín-specifikus kockázatfelmérést támogató új talajvizsgálati módszerek    kidolgozása (GVOP-3.11-2004-05-0257/3.0) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

. 034

  Projekt címe:  „LOKKOCK” Helyszín-specifikus kockázatfelmérést támogató új talajvizsgálati módszerek    kidolgozása

   Program neve: Gazdasági Versenyképességi Operatív Program

   Pályázati azonosítószám: GVOP-3.11-2004-05-0257/3.0

   Projekt futamideje: 2005.01.01 – 2007.12.31

   Projekt típusa: Konzorciális

 

Projekt partnerek:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Konzorciumvezető)

Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet

CYCLOLAB Cyclodextrin Kutató-Fejlesztő Kft.

Összefoglaló:

A modern környezetmenedzsment eszköztárában kevés az olyan megbízható, verifikált vizsgálati módszer, amely a vegyi anyagok helyszín-specifikus kockázatának felméréséhez szükséges jellemzők meghatározására alkalmas. Ezt a hiányt pótolta a LOKKOCK című kutatási projekt. A projekt célja a helyszín-specifikus kockázat megítéléséhez nélkülözhetetlen, de még hiányzó módszerek azonosítása, fejlesztése. A metodikák kidolgozásánál és szabványosításánál is fontosabb annak az algoritmusnak a kidolgozása, mely egyértelműen megadja, hogy milyen problémára milyen vizsgálati módszerrel milyen válasz nyerhető. A LOKKOCK projektben előkészítettük ezt a munkát, és a kifejlesztett módszereket a felhasználhatóság, a környezetmenedzsmentben elfoglalt hely és cél szerint is jellemeztük őket.

Kutatásaink célja volt olyan új talajvizsgálati módszerek kidolgozása, amelyek alkalmasak a szennyezőanyagok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak jellemzésére, felhasználhatóak a szennyezőanyagok ökológiai hatásának, helyszín-specifikus kockázatának mérésére, előrejelzésére. Alapvetően háromféle egymást kiegészítő vizsgálati metodikát fejlesztettünk és alkalmaztunk:

  • Fizikai-kémiai módszerek a nehézfémek és a szerves szennyezőanyagok mennyiségi és minőségi meghatározására, megoszlásának, transzportjának jellemzésére,
  • Az ökoszisztéma tagjainak minőségi és mennyiségi jellemzése biológiai és géntechnikai eljárásokkal,
  • A szennyezett környezeti minta hatásának mérése szilárd fázisú környezeti mintákra kidolgozott interaktív (direkt kontakt) környezettoxikológiai ill. géntoxikológiai tesztekkel.

Az integrált metodikával kapott koncentráció és hatás eredményekből meghatározható a kvantitatív környezeti kockázat, melynek időbeli változása a kockázati profil, melynek felvétele a szennyezett területek menedzsmentje során szükséges döntések közvetlen alapját képezheti.