huen

Korábbi projektek

“SOILUTIL” Innovatív talajjavítás hulladékokkal (TECH_09-A4-2009-0129)

Posted at 2018-02-27 » By : » Categories : Korábbi projektek » “SOILUTIL” Innovatív talajjavítás hulladékokkal (TECH_09-A4-2009-0129) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

LogoSOILUTIL4resizeProjekt címe: “SOILUTIL” Innovatív talajjavítás hulladékokkal

Program neve: Nemzeti Technológia Program, A4 Élhető, Fenntartható Környezet

Pályázati azonosítószám: TECH_09-A4-2009-0129

Projekt futamideje: 2009. 09. 01 – 2014. 01. 31.

Projekt típusa: Konzorciális

Projekt partnerek:

.A.S.A. Magyarország Kft. (Konzorciumvezető)

Weprot Kft. (Partner)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Partner)

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont (Talajtani és Agrokémiai Intézet) (Partner)

Összefoglaló: 

A SOLUTIL projekt, a mérnöki tudományok modern eszköztárának felhasználásával újrahasznosítható anyagok/hulladékok segítségével tervezte javítani a leromlott/szennyezett talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait és egyidejűleg hosszú távon fenntartani a talaj minőségét, javítani az instabil, ingoványos talajok stabilitását termesztőközegek és geotechnikai elemek előállításával.

A SOILUTIL projekt a deponált, nem veszélyes hulladékok környezetbarát hasznosítására innovatív technológiai megoldásokat dolgozott ki léptéknövelt kísérletekben.

Négy technológia szabadföldi demonstrálását, verifikálását és a technológia know-how vagy szabadalom kidolgozását tervezte a projekt. A léptéknövelt kísérletekben kifejlesztett technológiai eljárások a következők: hulladék előkezelő technológiai eljárások, hulladékokat hasznosító és egyben a talajok leromlását kompenzáló technológiák, termőrétegek kialakítását célzó technológiák, geotechnikai konstrukciók, elemek és technológiák.

Ezzel párhuzamosan, a projekt hulladékok hatékony hasznosítását támogató szoftvert fejlesztett, mely a projekt keretében kialakított dinamikusan fejlődő adatbázis adataira épül.

A projektben tervezett kutatás-fejlesztési tevékenység a hazai és nemzetközi szabadalmazott hulladékhasznosítási megoldásokhoz képest újat hozott, mivel a hulladék alkalmazhatóságát nem csak a hulladék, hanem a talaj szempontjából is vizsgálta, figyelembe véve az EU talaj keretirányelv célkitűzéseit. http://soilutil.hu/