huen

Aktuális projektek

ELECTRA H2020-NMBP-BIO-CN-2018

Posted at 2019-01-30 » By : » Categories : Aktuális projektek » ELECTRA H2020-NMBP-BIO-CN-2018 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Projekt címe: ELECTRA – Alacsony energia és vegyszer befektetésű, elektrokémiai alapú gyorsított bioremediáció (Electricity driven Low Energy and Chemical input Technology foR Accelerated bioremediation)

Projekt weboldala: https://www.electra.site

Program neve: H2020-NMBP-BIO-CN-2018

Projekt típusa: RIA (kutatási és innovációs tevékenység)

Támogató: European Union / European Commission

Támogatási szerződés száma: 826244

Projekt futamideje: 2019. 01. 01 – 2022. 12. 31

Projekt típusa: konzorciális

Projekt partnerek:

Intézmény neve

Rövid neve

Ország

1(Koordinátor) FACHHOCHSCHULE NORDWESTSCHWEIZ FHNW CH
2 ALMA MATER STUDIORUM – UNIVERSITA DI BOLOGNA UNIBO IT
3 POLYTECHNEIO KRITIS TUC GR
4 UNIVERSITAT DE GIRONA UdG ES
5 UNIVERSITEIT GENT UGent BE
6 UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA UNIRM IT
7 CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE CNR IT
8 HELMHOLTZ-ZENTRUM FUR UMWELTFORSCHUNG GMBH UFZ DE
9 IEG – TECHNOLOGIE GMBH IEG DE
10 BUDAPESTI MUSZAKI ES GAZDASAGTUDOMANYI EGYETEM BME HU
11 UNIVERSITAET DUISBURG-ESSEN UDE DE
12 METFILTER SOCIEDAD LIMITADA METFI ES
13 AVECOM AVEC BE
14 REGENHU SA REGEN CH
15 POTEN ENVIRONMENTAL GROUP CO., LTD. POTEN CN (Kína)
16 EIDGENOSSISCHES DEPARTEMENT FUR VERTEIDIGUNG, BEVOLKERUNGSSCHUTZ UND SPORT VBS (DDPS) CH
17 ENI S.p.A. ENI IT
18 Institute of Microbiology, Chinese Academy of Sciences (Beijing)  – kínai koordinátor IMCAS CN (Kína)
19 Research Centre for Ecology and Environmental Sciences, Chinese Academy of Sciences (Beijing) RCEES CN (Kína)
20 Nanjing University (Nanjing) NJU CN (Kína)
21 University of Science and Technology, Chinese Academy of Sciences (Hefei) USTC CN (Kína)
22 Nanjing Agricultural University NJAU CN (Kína)

 

Összefoglaló:

Az ELECTRA európai-kínai konzorciumban megvalósuló négy éves EU forrásból finanszírozott projekt, melynek célja elektrokémiai alapú, innovatív bioremediációs technológiák fejlesztése lépték-növelt kísérletekben és 4 technológia szabadföldi alkalmazása szennyezett környezeti elemek in situ remediációjára.

Mivel világszerte elterjedt a szerves és szervetlen szennyezőanyagok, valamint a műtrágya/tápanyagok okozta szennyezettség, az ELECTRA projekt kifejezetten a szénhidrogének és származékaik, újonnan felmerült szennyezőanyagok, fémek és tápanyagok, valamint ezek keverékének szennyvizekből, szennyezett talajvízből, üledékből és talajból történő elektrokémiai alapú gyorsított eltávolítását tűzte ki célul.

A következő szennyezőanyagok gyorsított eltávolítását tervezi megvalósítani a projekt az említett környezeti elemekből:

  1. Szénhidrogének (TPH: policiklikus aromás szénhidrogének és alkének) és azok halogénezett származékai (e.g. klórozott alifás szénhidrogének (CAHs), poliklórbifenolok (PCB, halogénezett aromások);
  2. Fémek (Sb, Pb, As, Hg, Cd, Zn);
  3. Tápanyagok (NH4+ és NO3-)
  4. Elterjedőben lévő mikroszennyező anyagok: antibiotikumok (e.g. fluoroquinolonok és szulfonamidek); égésgátlók és endokrin rendszert károsító vegyi anyagok (e.g. tetrabromobisfenol A és bisfenol A) és peszticidek (e.g. bromoxinil és propikonazol

Az ELECTRA projekt biztosítja a tervezett biotechnológiák fenntarthatóságát a technológia életciklus elemzés (LCA) igényeinek megfelelő, költség-, valamint a környezeti hatás- és kockázat elemzésén keresztül.

LCA-t alkalmazunk a technológiák környezeti aspektusainak felmérésére, kockázatfelmérést a tervezett szabadföldi kísérletek környezetében azonosított veszélyekre és expozíciókra, költséghatékonyság elemzést végzünk a technológiafejlesztés kezdeti fázisában és az eredményeket folyamatosan figyelembe vesszük a fejlesztés során.

A technológiafejlesztés során szerzett tudást a technológia paraméterek, változók és eredmények tekintetében, integráljuk egy környezeti döntéstámogató rendszerbe, mely segít a hatékony bioremediációs technológia kiválasztásában.

A BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia csoportja fő feladata a kísérletek ökotoxikológiai monitoringja.

Kidolgozunk egy probléma-specifikus, komplex ökotoxikológiai módszer-együttest a szennyezőanyagok és keverékeik toxikus hatásának követésére a kifejlesztett bioremediációs technológiák alkalmazása előtt és után, különböző környezeti elemre (szennyezett talajban, talajvízben, üledékben, szennyvízben).

A tesztorganizmusok minimum 3 trófikus szintet képviselnek, ezért az eredmények extrapolálhatók a teljes ökoszisztémára.

A szennyezőanyagok akut, krónikus és genotoxikus hatásainak mérésére szabványmódszereket (ISO and OECD szabványok) vagy szennyezőanyag-specifikus módszereket tervezünk alkalmazni (például mikro-szennyezőanyagokra D. magna szívritmus teszt).

A szennyezőanyag és szennyezett környezeti elem-specifikus ökotoxikológiai módszer-együtteshez az alábbi tesztorganizmusok kombinációit alkalmazzuk:

Aliivibrio fischeri (vízi világító baktérium), Bacillus subtilis (talaj baktérium), Salmonella typhimurium (Ames-tesztre), Lemna minor (vízi növény), Sinapis alba és Triticum aestivum (szárazföldi növény), Tetrahymena pyriformis (protozoan), Daphnia magna (vízi rákféle), Heterocypris incongruens (üledéklakó ostracoda), Folsomia candida (talajlakó rovar), Enchytraeus albidus (giliszta).

Talaj és üledékminták vizes kivonatait, valamint a teljes talajt/üledéket egyaránt teszteljünk DTA (direkt ökotoxikológiai teszt) alkalmazásával. A DTA segítségével kimutathatóak a kémiai módszerekkel nem mért/mérhető, de létező veszélyes összetevők.

Részt veszünk a toxikus hatások értékelésében a technológia életciklus elemzése, a kockázatfelmérés, a költséghatékonyság felmérés során, valamint a környezeti döntéstámogató rendszer megvalósításában.

A döntéstámogató rendszer segítségével optimalizálható a kifejlesztett biodegradációs technológia, költség és környezeti szempontból, mivel a rendszer kimutatja azokat a folyamatokat és anyagáramokat, amelyek erőteljesen befolyásolják a környezeti hatásokat és a költségeket.