huen

Aktuális projektek

HUNPROTEXC: Fehérjetudomány és alkalmazásai nemzeti program

Posted at 2022-05-27 » By : » Categories : Aktuális projektek » HUNPROTEXC: Fehérjetudomány és alkalmazásai nemzeti program bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

 

Projekt címe: HUNPROTEXC: Fehérjetudomány és alkalmazásai nemzeti program

Projekt weboldala: https://medinprot.chem.elte.hu/hu/hunprotexc/bemutatkozas

Projekt azonosító: 2018-1.2.1-NKP-2018-00005

Támogató: Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap, 2018-1.2.1-NKP

Kategória: Versenyképességi és kiválósági együttműködések

Program neve: 2018-1.2.1-NKP

Alprogram: “E” alprogram: Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

Projekt futamideje: 2019. 03. 01 – 2023. 02. 28

Projekt típusa: konzorciális

Projekt partnerek: ELTE (konzorciumvezető), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, MTA Természettudományi Kutatóközpont

Összefoglaló: 

A program a HUNgarian Integrated PROTein Science Program, Centre of EXCellence (röviden: HunProtExc) egyedülálló és új kezdeményezés Magyarországon, amelynek céljai:
1) Különböző szakértelem és kutatási területek összekapcsolása a fehérjetudomány területén, a hálózat inicializálása és támogatása.
2) A versenyképes kutatási együttműködés fogalmának adaptálása, támogatása és az eredmények terjesztése.
3) A fehérjetudomány kutatási területeinek szinergiája a további tudományos kiválósággal azáltal, hogy elősegíti a neves tudósok együttműködő kutatását az orvosbiológiával, a környezetvédelemmel / technológiával és a legkorszerűbb műszerezéssel (Synergy Modules) kapcsolatos témákban.
4) Lehetőségek biztosítása fiatal kutatók számára (Start-up Modules).
5) A kritikus tudományos tömeg kialakításának kezdeményezése a 3 részt vevő intézmény közös Buda-campusán.
6) Fehérjetudományi tudásközpont (Integrated Protein Facility, IPF) létrehozása, ahol az alap- és fejlett kutatás-fejlesztés mellett a rekombináns fehérjetermelés is elérhető lesz.

A program által érintett kutatási témák közé tartoznak olyan élvonalbeli kutatások, mint a rák, allergia, stroke (komplementrendszer), cukorbetegség, Alzheimer és Parkinson betegségek, Frank-Ter Haar szindróma, nem öregedő (csíravonal és daganat) sejtvonalak feltárása, proteomika, valamint az enzimatikus helyreállítás (környezetvédelem) stb. mindez fontos felfedezésekhez vezethet. A fiatal tehetségek képzése, mint tudományos kiválóságunk egyik fő célja, nagyobb hangsúlyt kap az MSc és PhD programok fejlesztése, a gyógyszer-biotechnológia szakosodásának támogatása, új fehérjetudományi kutatási kurzusok létrehozása révén az egyetemeken, mind magyarul és angolul.

A projekt vezetőit évekig tartó tudományos partnerség és sikeres kutatási együttműködés köti össze (https://medinprot.chem.elte.hu/hunprotexc), Perczel András (vegyész), G. Vértessy Beáta (biokémikus), Buday László (orvos és molekuláris biológus) és Nyitray László (biológus) professzorok készen állnak arra, hogy magas színvonalú új kihívásokkal nézzenek szembe.

A KMBCS csoport, a környezetbarát, hatékony oltóanyagokat alkalmazó remediációs eljárások megalapozását és kidolgozását képező kutatásban vesz részt.

A kutatás célja nehezen bontható szénhidrogénekkel szennyezett talajok kezelésére hatékony bioremediációs eljárás megalapozása specifikus bontóképességű mikroorganizmusokkal és enzimekkel. A kutatás első fázisában felmértük különböző nehezen bontható szénhidrogénekkel (pl. policiklusos aromás szénhidrogénekkel (PAH)) szennyezett területekről származó talajok biológiai aktivitását, kialakítottunk egy biológiai módszeregyüttest, mely támogatja ezen szennyezett területek környezeti kockázatának jellemzését és egyben a biodegradáción alapuló bioremediációs technológiák tervezését. A szennyezett talajminták vizsgálatára és a szakirodalomra alapozva kiválasztottuk kísérleti céljainkhoz a potenciális PAH-bontó enzimeket.

HunProtExc poszter