huen

Berkl Zsófia

PhD hallgató

Berkl Zsófia

PhD hallgató

Berkl Zsófia, környezetmérnök M.Sc.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti mikrobiológia és biotechnológia kutatócsoport

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4.; Tel: +36 1 463 2347

Végzettség: Környezetmérnök M.Sc. (2017)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Doktori kutatási téma: A bakteriális kommunikáció befolyásolása ciklodextrinekkel

Témavezető: Dr. Molnár Mónika

A doktori kutatási téma összefoglalása:

A bakteriális kommunikáció (quorum sensing, QS) egy sejtsűrűségtől függő jelátviteli folyamat, amelynek segítségével a baktériumok adaptálódnak a környezetük változásaihoz és összehangolják tevékenységüket olyan folyamatok irányításán keresztül, mint a rajzó mozgás, a biofilm képzés, a biolumineszcencia és a pigment termelés.

A QS folyamat valamely pontján való beavatkozással a sejtek közötti kommunikáció, ezáltal pedig a fenti tulajdonságok kifejeződése is irányítható. Ez az antibiotikum rezisztens humánpatogén mikrobák esetében kiemelt jelentőséget képvisel, mivel az ezen törzsek fertőzőképességéért felelős egyes tulajdonságok kifejeződése a QS irányítása alatt áll. A bakteriális kommunikáció csillapítása (quorum quenching, QQ) korlátozza a virulencia faktorok kifejeződését, de nem teszi ki stresszhatásnak a baktériumot, így csökken a módszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának valószínűsége. A QQ lehetséges többek között a kommunikáció során termelt szignálok ciklodextrinekkel történő molekuláris kapszulázásával.

A ciklodextrinek (CD-k) glükopiranóz egységekből felépülő, toroid szerkezetű oligoszacharidok, amelyek hidrofil felülettel és hidrofób üreggel rendelkeznek. Zárványkomplex képző tulajdonságuknak köszönhetően széleskörben alkalmazzák őket, mivel üregükben képesek megfelelő méretű, víznél apolárisabb molekulák reverzibilis megkötésére.

A doktori kutatás célja a ciklodextrinek és szignál molekulák kölcsönhatásainak vizsgálata különböző Gram-negatív baktériumokat – Aliivibrio fischeri, Pseudomonas aeruginosa, Chromobacterium violaceum és Serratia marcescens – alkalmazó modellrendszerekben, specifikus végpontok folyamatos nyomon követésével. Natív ciklodextrinek, származékok és polimerek koncentráció- és időfüggő hatását mérjük fel annak érdekében, hogy a modellrendszerek egyedi tulajdonságaihoz illeszkedő ciklodextrin-alapú molekuláris csapdákat fejlesszünk a bakteriális kommunikáció minél hatékonyabb csillapítására.