huen

Márton Rita

PhD hallgató

Márton Rita

PhD hallgató

Márton Rita, biomérnök M.Sc.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Környezeti mikrobiológia és biotechnológia kutatócsoport

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4.; Tel: +36 1 463 2347

Végzettség: Biomérnök M.Sc. (2021)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Doktori kutatási téma: Gombák kvórum érzékelésének vizsgálata és a ciklodextrinek hatásának felmérése a folyamatra

Témavezető: Dr. Molnár Mónika

A doktori kutatási téma összefoglalása:

Napjainkban már egyre szélesebb körben ismert és kutatott téma, hogy a mikroorganizmusok bonyolult intercelluláris kommunikációs utakat használnak annak érdekében, hogy könnyebben alkalmazkodni tudjanak a változó környezeti feltételekhez. A kvórum érzékelés (Quorum Sensing: QS), lehetővé teszi a sejtek számára, hogy szignálmolekulák termelésével és monitorozásával, információt gyűjthessenek a környezetükről, és ezzel, a populációban különböző élettani változásokat idézhessenek elő.

Kutatásunk célja a kvórum-érzékelés befolyásolása (elsősorban gátlása) egysejtű gomba tesztrendszerekben. Bakteriális modellrendszerekben már bizonyítottuk, hogy a ciklodextrinek képesek a jelmolekulák megkötésére és ezáltal gátolják a baktériumok együttműködését, pl. a fénykibocsátást, fertőzőképességét. Ugyanakkor – a szakirodalom alapján – kevesen vizsgálták annak a lehetőségét, hogy ezek a környezetbarát ciklikus oligoszacharidok képesek-e befolyásolni a gombák kommunikációját is.