huen

Korábbi projektek

KÖRINFO: Dinamikus információs rendszer a környezethatékony és környezettudatos döntéshozatal szolgálatában (KMOP-3.3.4 C-2008-0005)

Posted at 2018-02-27 » By : » Categories : Korábbi projektek » KÖRINFO: Dinamikus információs rendszer a környezethatékony és környezettudatos döntéshozatal szolgálatában (KMOP-3.3.4 C-2008-0005) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

KÖRINFO logocrop

Projekt címe:  KÖRINFO: Dinamikus információs rendszer a környezethatékony és környezettudatos döntéshozatal szolgálatában

Program neve: Közép-Magyarországi Operatív Program Környezetvédelmi célú informatikai fejlesztések a közigazgatásban (e-környezetvédelem)

Pályázati azonosítószám: KMOP-3.3.4 C-2008-0005

Projekt futamideje: 2008. 11. 11 – 2011. 01. 27.

 

 

 

Projekt partnerek:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (BME) (Kedvezményezett)

Összefoglaló: 

A KÖRINFO projekt dinamikus, on-line épülő információs rendszer a környezethatékony és környezettudatos döntéshozatal szolgálatában.

A környezetvédelem területén rengeteg az információ és a technológia is rohamos léptekben fejlődik, a rendszerezett és áttekinthető információk azonban nehezen érhetők el. Az évek során modern mérnöki módszereket, eszközöket fejlesztettek ki, melyek a megfelelő környezetmenedzsment által lehetővé teszik annak fenntarthatóságát, a holisztikus szemlélet érvényesülését, de az ehhez kapcsolódó információk sem a széles közvéleményhez, sem a környezetvédelemben érintett szakemberekhez nem jutottak el. Kutatócsoportunk érezte ezt a hiányt, ezért hozta létre az innovatív mérnöki eszköztár adatbázisát tartalmazó weboldalt, mely a szakemberek számára segítséget kíván nyújtani hivatásuk gyakorlásában, a magánembereket pedig támogatja környezettudatos és környezet hatékony döntéseik meghozatalában.

Az oldalon található lexikon a szakkifejezések értelmezéséhez, a környezetvédelem jogi, tudományos és technikai hátteréhez ad segítséget. Az adatbázis olyan hagyományos és innovatív módszerekkel ismertet meg, melyek segítségével mérhető a környezet állapota, károsodása, illetve olyan technológiákkal, melyek segítenek a környezetet egészséges állapotban tartani, vagy ha szükséges “meggyógyítani”.  A térképeken és a képtárakban gyors és szemléletes információt kaphatunk a KÖRINFO területeiről, a döntéstámogatás (DST) gombra kattintva végigvezetnek bennünket egy problémakör jogi hátterének vagy tudományos alapjainak megismeréséhez szükséges útvonalon. Az E-tanfolyamon résztvevők megismerhetik a modern környezetmérnöki munka tudományos és gyakorlati alapjait, mi több, a látogató regisztráció után saját adatait, információit, módszereit és technológiáit a KÖRINFO adatbázis és tudásbázis részévé teheti.

A honlap és adatbázis tartalmát olyan MÁTRIX-ba rendezték, mely a környezeti elemeket és ártalmakat a lehetséges vizsgálati módszerekkel és gyógyítási, tisztítási, kezelési eljárásokkal kombinálja és van egy, a laikusok számára szerkesztett könnyen érthető menüpont is a tartalmak egyszerű, közérthető magyarázatára.

A weboldal tartalma a magyaron kívül részben angolul is olvasható, ez a kétnyelvűség biztosítja, hogy a tudásbázisban összegyűjtött ismereteket a nemzetközi szakmai közösség is fontos információforrásnak tekintse. http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/3